IPL och RF

Skinrejuvenation är en ljusbehandlingsmetod för att få en fräschare hud, med ny lyster, mindre porer, reducerade kärl och pigmenteringar. Behandlingen kan också förbättra fina acneärr och rodnader efter acneärr samt reducera grova porer, mörka cirklar under ögonen och fina linjer. Kollagennybildningen i huden stimuleras vilket gör huden mer spänstig och "fyllig". Huden får en jämnare ton och jämnare slätare intryck.

 

Hur går behandlingen till?

Genom ett ljusprisma kommer en ljuspuls från IPL utrustningen. Du känner det som ett varmt stick i huden. Därefter flyttas ljusprismat till nästa ställe. Huden skyddas med ett tunnt lager vattenbaserad gelé som stryks på huden före behandlingen.

Behandlingen tar mellan 15-45 minuter beroende på hur stor yta som skall behandlas.

 

Hudföryngringen sker genom att ljuset vid IPL-behandling når ända ner i det djupa hudlagret, dermis. Där får man via en stimulering av kärlbädden en ökning av kollagen-nybildningen och därmed en mer elastisk och spänstig hud. Vid pigmentbehandling alstrar ljuset en lokal värme som får pigmenten att blekna. Man kan ofta se att pigmentfläckar övergående antar en mörkare till lätt brungrå ton, innan de så smånigom bleknar.

 

Hur många behandlingar?

4-6 behandlingar med ca 3 veckors mellanrum rekommenderas för att få kollagennybildning. Oftast behandlar man hela ansiktet, halsen och/ eller dekolletaget.

 

Vad kan man behandla?

IPL behandlingen påverkar och reducerar små fina kärl i ansiktet, rodnader, rosacea, solskadad hud, åldersförändringar, fräknar, pigmenteringar och pigmentfläckar. Behandlingen förbättrar också fina acneärr och rodnader efter acneärr, samt reducerar grova porer, vissa mörka cirklar under ögonen och reducerar fina rynkor. Områden som med fördel behandlas är ansiktet, halsen, bröstet, decolletaget och handryggarna.

 

Efter behandlingen?

Efteråt kan huden ibland få en lätt rodnad eller bli svullen några dagar. Detta är övergående. Bruna fläckar kan övergående anta en mörkare ton. Blodkärl kan temporärt bli mer synliga. Vid mer avancerade förändringar kan ibland en övergående skrovlighet eller sårighet förkomma, även om detta är sällsynt.

 

Resultatet är individuellt. Man ser en gradvis reduktion av rodnad, brustna kärl, oregelbunden pigmentering, porstorlek och fina linjer. Efter varje behandling känns huden mjukare och får en jämnare ton. Effekten på kollagenet liknar den man ser efter laserslipning men utan eller mindre sårbildning och utan konvalescens.


Börja med att boka en gratis konsultation 

Inte alla pigmenteringar är lämpliga för Ipl behandling. Vi ser tacksamt fram emot att du som vill göra en IPL behandling börjar med att boka en konsultation hos oss. 

Kärlbristningar i ansiktet är ofta ärftligt. Väder och vind sätter också sina spår.
Vi använder oss av två olika tekniker beroende på hur kärlen ser ut och hur stora områden som skall behandlas.
Laser eller RF (radiofrekvens)
Båda teknikerna går ut på att alstra värme som löder ihop kärlen. Beroende på omfattning och djup kan man behöva flera behandlingar.

Hur det fungerar

Laserljuset passerar huden ner till blodkärlet som dras ihop av den värme som ljuset utvecklar när det träffar kärlet. Ljuset känner bara av de röda kärlen och påverkar inte alls huden i övrigt. För att behandlingen skall bli effektiv vill man kunna ge så mycket ljusenergi som möjligt utan att påverka huden. Det är därför viktigt att Du inte är solbrun vid behandlingen. Du bör inte sola ett par veckor innan eller efter behandling. Mörkhyade personer samt vissa läkemedel som gör huden mycket ljuskänslig innebär att även laserbehandling är olämplig.

RF-teknik

Med en tunn nål som läggs mot kärlet alstras värme i korta stötar. Enkelt uttryckt så "punktsvetsar" man kärlet.


Efter behandling

Ibland kan ett sår, rodnad eller irritation i huden uppstå efter en till ett par dagar. Det är inte säkert att huden rodnar alltid, behandlingen är inte mindre effektiv för det. Blir huden irriterad bör du vara försiktigare med makeup de första dagarna efter behandlingen. Det tar ett par veckor innan man ser resultatet efter behandlingen. Tiden för att se resultat kan variera med hänsyn på blodkärlens storlek och djup, och den individuella kroppens läkförmåga.

Finns det några biverkningar?

I sällsynta fall kan det inträffa att huden påverkas av behandlingen. Det blir då en starkare rodnad och irritation och eventuellt små blåsor och pigmentering (som en solskada) dock går den tillbaka efter en-två veckor.

Före IPL-behandling

Efter två måndarer och tre behandlingar